Düşük bütçeyle seyahat edebilmenin 3 anahtar yolu

Düşük bütçe seyahat

Hepimizin aklındaki asıl soru.. Bu sürekli seyahat eden insanlar bu kadar parayı nereden buluyor? Nereden geliyor bu değirmenin suyu? Babadan mı zenginler? O kadar paramız olsa biz de isterdik seyahat etmeyi.. gibi sorularla ve cümlelerle gayet sık karşılaşınca sizler için ucuza seyahat edebilmenin yollarını anlatmaya karar verdim.

Aslında birçok gezgin sandığınız gibi zengin değiller. Gezerken harika paralar da kazanmıyorlar ancak seyahatlerini ucuza getirmenin yollarını biliyorlar. Tabi, parasız da seyahat edilir diyen bazı tutarsız arkadaşlar da var. Ben parasız seyahat etmenin mümkün olduğuna inanmıyorum. Ancak seyahatinizi çok düşük bütçelerle gerçekleştirebileceğinize inanıyorum. Bunun için, 3 unsuru detaylı olarak anlatacağım.

Düşük bütçeyle seyahat edebilmenin 3 Anahtar unsuru:

  • Uçak Bileti
  • Konaklama
  • Ulaşım
Uçak Bileti

Günümüzde artık havayolları arasındaki rekabetin doruklara ulaşması en çok biz seyahat severlere yaradı. Rekabetin getirdiği kampanyalar sayesinde bir çok ülkeye indirimli uçak biletleri bulmak mümkün. Pegasus, Atlas Global, Türk Havayolları, Qatar Airways gibi havayollarının bültenlerine üye olursanız, kampanyalardan haberdar olabilirsiniz. Hepsi hemen hemen her yıl bir yada iki defa kampanya yapıyorlar. Yaz sonu, kış gibi mevsimlerde özellikle girip sitelerine göz atmakta fayda var. Hatta telefonlarınıza bu havayollarının mobil uygulamalarını indirip ara sıra göz atmak sizin için daha kolay olacaktır. Yurtdışı uçuşlarda %40, %50 gibi indirimleri sıkça görmek mümkün. Qatar Airways’i özellikle Asya ,Amerika gibi uzak destinasyonlar için takip etmekte fayda var. Zira kampanya dönemlerinde 2500 tl lik bir uçuşu 1000 tl ye bulmanız mümkün.

Diğer en önemli konu ise aşağıda adını sayacağım şu sitelerden uçuşlarınızı aratmak olacaktır:
www.skyscanner.com , www.momondo.com.tr  , www.kiwi.com

Bu üç sitede de gitmek istediğiniz destinasyonu ve tarihleri yazarak o tarihlerde veya yakın tarihlerdeki en ucuz uçuşları bulabilirsiniz. Skyscanner’da ben bazen kalkış yerini İstanbul yapıp gideceğim yer olarak “heryere” işaretliyorum. Bu sayede uçuşun en ucuz olduğu ülkeleri en başa koyuyor.  Bazen fiyata göre gideceğim ülkeyi belirlediğim de oluyor. Momondo da harika bir site. Bütün tarihleri yan yana koyup her tarihte gitmek istediğiniz destinasyona olan uçuş fiyatlarını yan yana görüp en ucuzunu seçebiliyorsunuz. Kiwi.com da aynı şekilde ama harita üzerinde müthiş bir şekilde en ucuz uçuşları gösteriyor. Size tavsiyem, uçak bileti almadan mutlaka bu sitelerden arama yapın.

Ucuz uçak bileti, ucuz seyahat
Kötü ama ucuz bir uçuşla bir Sabiha kalkışı.. önemli olan gideceğimiz yere götürmesi değil mi? 🙂

Eğer imkanınız varsa gidiş ve dönüş tarihlerinizi Cuma günü hariç haftaiçi yapın. İkisinden birini yapsanız dahi olur. Pazartesi-Salı-Çarşamba-Perşembe uçuşları haftanın geri kalan diğer günlerine göre daha ucuzdur. Saat olarak da gece ya da sabah erken saatli uçuşlar her zaman daha ucuz olacaktır. Ayrıca filtrelerden aktarmalı uçuşları kesinlikle kaldırmayın derim. Aktarmalı uçuşlar ile aktarmasız uçuşlar arasında ciddi fiyat farkları vardır. Tabi ki aktarmalı uçuşlar daha ucuzdur.

Uzak destinasyonlara gidiyorsanız, özellikle Asya için Orta Doğu ülkelerinden uçuşlara bakın. Orta Doğu ülkelerinden uçuşlar çok daha ucuz oluyor. Mesela İstanbul’dan Colombo’ya (Sri Lanka) tek yön bir uçuş en ucuz 1300 TL idi. Ben Skyscanner’dan heryere aratıp İstanbul’dan ucuz Ortadoğu uçuşu aradım. Beyrut’a (Lübnan) 170 TL ye uçuş buldum. Oradan da Colombo’ya (Sri Lanka) baktığımda 525 TL idi. Yani İstanbul’dan Sri Lanka’ya 695 TL’ye uçmuş oldum J Hem de Lübnan gibi harika bir ülkeyi de gezme şansı bularak..

Konaklama

Ucuza seyahat edebilmenin önemli bir diğer konusu da tabi ki konaklama. Lükse düşkün arkadaşlar bu yazımı okumayabilirler çünkü bu yazım onlara hitap etmeyecektir. Bildiğiniz gibi en büyük masraflarımızdan birisi konaklamaya harcadığımız paralar oluyor. Peki bunu nasıl minimum’a indirgeyebiliriz? Aslında çok zor değil..

CouchSurfing

Birincisi benim çok sevdiğim bir uygulama olan “Couch Surfing” kullanarak yerel insanların evlerinde ücretsiz kalabilirsiniz. Üstelik bu insanlar kişiye göre çok iyi birer arkadaş olup sizi şehri gezdirebilirler. Couch Surfing dediğimiz şey aslında biraz sosyal medya platformuna benziyor. Websiteye girdiğinizde önce bir profil oluşturuyorsunuz. Profilinizi eksiksiz özen göstererek doldurmanız ve hatta fotoğraflar koymanız kendinizi sizi ağırlayacak kişilere ifade etmeniz ve güvenilir gözükmeniz açısından çok önemlidir.

O yüzden profilinizi oluştururken üşenmeyin ve mutlaka özen gösterin. Zaten birşeyin bize olumlu getirisini beklerken onun için çaba göstermeden ulaşamayız değil mi? Couch Surfing’te referans olayı çok önemli. Ağırladığınız kişilerin ya da evinde kaldığınız kişilerin sizin için profilinizde referans kısmına yazacakları şeyler çok ama çok önemli. O yüzden kimseyle atışmamaya ve iyi geçinmeye çok önem vermeniz gerekiyor.

Aslında gittiğiniz yerin kültürünü, yaşayış biçimini, insanını, yemeklerini, ev halini anlamanız açısından mükemmel bir olay. Ben açıkçası beş yıldızlı bir otele değişmem. Hatta bazen hayat boyu sürecek arkadaşlar bile edinebilirsiniz. Tabi heryerde olduğu gibi bu platformda da kötü niyetli insanlar olacaktır. Cinsel tekliflerde bulunan vs gibi. Ancak yetişkin birer birey olduğunuz için onları tespit etmek hiç zor olmayacaktır diye düşünüyorum ve ayrıca referans dediğimiz şey bu yüzden var. Mecbur kalmadıkça referansları olmayan insanları tercih etmeyin. Diğer yandan Couch Surfing etkinlikleri hemen hemen her hafta her şehirde düzenleniyor. Gittiğiniz şehirlerde sıkılıp ortama girmek ya da farklı milletlerden arkadaş edinmek isterseniz Couch Surfing buluşmaları yine mükemmel bir çözüm.

Budapeşte / Macaristan 'da kaldığım bir hostel.. Sene 2011
Budapeşte / Macaristan ‘da kaldığım bir hostel.. Sene 2011
Hosteller

Yukarda bahsettiğim bedava konaklama yönetemini güvenilir veya rahat bulmuyorsanız ya da size göre değilse, bedavaya yakın bir yöntem daha var; Hosteller.. Hosteller sırtçantalının evidir. Hostellerden beklentiniz otellerden umduklarınız gibi olmamalıdır. Hosteller gezginlere ucuz konaklama imkanı ve sosyalleşme imkanı sağlayan konaklama alternatifinizdir. Hayatım boyunca kaç tane hostelde kaldım sayısını hatırlamıyorum ama hiç birinden memnuniyetsiz ayrılmadım. Hostellerde 2 ila 10 kişilik yurt tarzı odalarda çok ucuz fiyatlara dünyanın her yerinde konaklamanız mümkün. Bazı hostellerde tek kişilik odalar da mevcuttur. Tabi tek kişilik odaların fiyatı diğerlerine nazaran daha pahalıdır. Ayrıca hostellerin genellikle ortak kullanım yani sosyalleşme alanı mevcuttur. Bu alanda dünyanın dört bir yanından gelen gezginlerle tanışıp arkadaş olabilirsiniz. Hatta gezinizin bir kısmını beraber bile geçirebilirsiniz.

Hostellerin büyük çoğunluğu size ücretsiz şehir haritası verecektir ve şehir hakkında her türlü bilgiyi; araba-bisiklet kiralama, çeşitli aktiviteler, ziyaret etmeniz gereken yerler gibi bilgileri de hostel resepsiyonundan alabilirsiniz. Ancak hostelinizi tutarken fiyat performans değerine çok dikkat edin. Özellikle 8 puanın altında hostelleri mecbur kalmadıkça tercih etmeyin. Gezginlerin hostellere bıraktığı yorumları, referansları mutlaka okuyun. Hostelin merkezi olması, temiz olması, size sağladığı olanak gibi kıstasları değerlendirin. Zaten hostel puanlamasında her konuyu ayrı ayrı puanlandırma sistemi vardır. Konum 9, Atmosfer 8, Temizlik 6, Çalışanlar 10 gibi.

Hostel bulmanız için en güzel ve en verimli iki site şunlardır:

www.booking.com ve www.hostelworld.com

Bunların mobil uygulamalarını telefonunuza indirmenizde kesinlikle fayda var. Zira çok kolaylık sağlıyor.

Konaklama için, sadece kamp alanında tecrübeleri olan arkadaşlar için kamp yapmalarını özellikle yaz aylarında ya da yazlık ülkelerde tavsiye ederim. Tecrübesiz arkadaşlara ise tavsiye etmiyorum. Çünkü hem çetrefilli bir iş, hem de tecrübesiz arkadaşlar için kesinlikle zulüm olabilecek bir yöntem.

Ulaşım

Gittiğiniz ülkelerde şehirler arası ya da ülkeler arası ulaşımın birkaç eğlenceli ve ucuz yolu vardır.

Otostop

Bunların ilki tabi ki bedava olandır 🙂 Evet, arkadaşlar, otostop çekmekten korkmayın. İnsanlar sizin ihtiyacınız olduğunu anlayacaklardır ve dünyanın heryerinde hala çok güzel insanlar var. Ana yolları bulup, kartonlarınıza destinasyonunuzu yazıp, parmağınızı kaldırın ve o tarafa giden birinin arabasına atlayın. Tabi ki tercih meselesi ama ben Otostopa kesinlikle karşı değilim. Otostop bir kültürdür.

Blablacar

İkinci bir yöntem “Blablacar”. Bir çok ülkede kullanılan bu sistem sayesinde, internet sitesinden gideceğiniz destinasyonu ve tarihleri filtreleyip, aynı yere giden insanları bulabilirsiniz. Mesela İstanbul’dan İzmir’e arabası ile seyahat edecek birisi, benzin masraflarını çıkarmak için arabasına aynı yere gitmek isteyen 4 kişi daha alıyor. Buna kişi başı çok cuzi bir fiyat belirliyor. Siz de bu uygulamayı bir çok ülkede bulabilir ve çok ucuza seyahat edebilirsiniz. Ayrıca bu uygulamanın mobil versiyonu mevcut. Kesinlikle akıllı telefonlarınıza indirmenizde fayda var.

Gece Trenleri

Diğer bir yöntem ise gece trenleri. Dünya’nın bir çok yerinde gerek şehirler arası, gerek ülkeler arası, gece trenleri gündüz trenlerinden daima daha ucuzdur. Ayrıca gece trende uyuyarak konaklama masrafından da kurtulabilirsiniz. Otobüslerde de aynı verimi almanız trenlerdeki kadar olmasa da mümkün olabiliyor.

Milwaukee, WI / United States of America | Miller Factory
Milwaukee, WI / United States of America | Miller Factory
Uber taksi

Son olarak şehiriçi ulaşım için Uber taxi yöntemini belirtmekte fayda var. Şehir içi toplu taşıt aracı bulamıyorsanız, taksi tutmadan önce kesinlikle Uber taksiye göz atmanızda fayda var. Uber tamamen yasal bir uygulama olup korsan taksi yöntemiyle çalışıyor. Normal taksilerden çok daha ucuza gideceğiniz yere ulaşmanız mümkün. Ayrıca Uber taksi şöförleri genellikle eğitimli ve düzgün insanlar olup, başınızı ağrıtıp saçma sapan muhabbetler açmıyorlar. Uber taksi uygulamasını akıllı telefonlarınıza indirmenizi tavsiye ederim.

Diğer İpuçları

Evet, genel hatları ile ucuza seyahat edebilmenin en önemli ip uçları genel hatları ile benim görüşümle bu şekildedir. Yeme içme konusu çok kişisel olduğu için o konu üzerine ayrıntılı bir şekilde değinmemeyi tercih ettim. Ancak hepimizin bildiği gibi, düşük bütçeyle seyahat eden bir kişinin, pahalı restorantlardan uzak durması gerektiğini zaten biliyor olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında ufak tüyolar vermek gerekirse, mesela suya para vermemek için yanınızda kaliteli bir suluk bulundurun, aynı zamanda termos görevi gören harika suluklar decathlon mağazalarında mevcut. Bu sayede çeşme gördüğünüz yerde suluğunuzu doldurabilirsiniz.

Ayrıca eğer benim gibi uzun yürüyüşlerden hoşlanıyorsanız çantanızda daima enerji verici yiyecekler bulundurmanız önemlidir; çikolata, meyve, gibi. Kaldığınız hostellerde veya Couch Surfing evlerinin hemen hemen hepsinde mutfak kullanabilirsiniz. Yani marketten alışveriş yapıp kendi yemeğinizi yapabilirsiniz. Yeme içmeyi en uygun bu şekilde halledebilirsiniz. Diğer türlü motoru bozmaktan çekinmiyorsanız sokak yemeklerini de tercih edebilirsiniz. Tabi her sokak yemeği motoru bozmuyor, bazıları çok leziz olabiliyor.

Çeşitli işlerde çalışmak

Ufak bir parantez de uzun soluklu geziler yapanlar için açmak istiyorum. Bir çoğunuz bu insanlar aylarca evine dönmeden nasıl gezebiliyor? diye soruyorsunuz. Uzun soluklu seyahatlere çıkan sırtçantalı gezginler gittikleri yerlerde envai çeşit işlerde çalışabiliyorlar. Sokakta bileklik satanlar mı dersiniz, hostellerde çalışanlar mı, sokakta müzik yapanlar mı, partilerde fotoğraf çekenler mi.. tonla iş çeşidi var. Siz yeter ki kafaya koyun ve narin olmayın. İnsan hayatta kalmak için zora gelebiliyor 🙂

Söyleyeceklerim bu kadar. Umarım düşük bütçeli seyahat edebilmenin 3 yolu sizin de kafanıza yatmıştır ve sizlere yardımcı olabilmiştir. Sorularınız olduğu takdirde sormaktan çekinmeyin. İyi yolculuklar..

 

 

Merhaba, ben Çağatay. Dünyayı geziyorum ve öğrendiklerimi sizlere anlatıyorum.

3 Comments

  1. Yazılarını gerçekten çok beğendim. Umarım daha fazlasını en kısa sürede yazarsın. Bu arada birkaç tane önerim var 🙂

    1-İnternet sitende gittiğin mekanları belli başlı anlatacağın bol fotoğraflı bir bölüm harika olurdu!(İnstagram var biliyorum ama birkaç cümle ile açıklayarak yazman sitede daha güzel duruyor :)))
    2-Gezi düzenleyen benim gibi arkadaşlar için kaldığın Hostel vb. güvenilir memnun kaldığın yerleri adres belirterek paylaşman büyük bir incelik olurdu 🙂
    3-Yol güzergahları şehirde ortalama fiyatları belirtmen de çok iyi olurdu ya !

    ve tabi ki lütfen daha fazla ve daha sık yazı bekliyoruz !! 😀 Harikasın teşekkürler !

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir