Uzun süreli Asya, Afrika ve Güney Amerika seyahatleri için hangi aşılar gereklidir? Nerede yapılır?

Seyahat aşıları

Aşı konusu başlıkta belirtilen kıtalar üzerine yapılacak 1 aydan uzun seyahatler için çok büyük önem arz etmektedir. Bir çoğumuz bana bir şey olmaz düşüncesiyle ya da üşengeçlik sebebiyle ihmal ediyoruz. Sırf işinizi daha basitleştirmek için yapmanız gerekeni kolay bir şekilde tüm detayları ile anlatacağım.

Öncelikle arkadaşlar bu iş ile ilgili size en iyi şekilde yardımcı olabilecek kurum: “Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü” dür. Websitelerinin iletişim bölümündeki numaradan kendilerine ulaşıp randevu almanız gerekiyor. Hemen aşağıda link vereyim:

http://www.hssgm.gov.tr/Iletisim

Bu linkte yer alan 444 77 34 numarasını arıyorsunuz ve randevunuzu alıyorsunuz. Genelde hemen ertesi güne de verebiliyorlar. Aynı gün gitmek isterseniz o bile mümkün olabilir. İstediğiniz tarihe randevu alabilirsiniz. Bildiğim şubeleri Karaköy’de ve Kartal’da. Tophanedeki merkezleri ile karıştırmayın. Karaköy iskelesinin hemen yanında sahilde yer alıyor aşı merkezleri. Şubeye gittikten sonra bir form dolduruyorsunuz, içinde gideceğiniz ülkeler, varsa rahatsızlıklarınız alerjileriniz falan soruluyor. Sonrasında doktor size hangi aşıları yaptırmanız gerektiğini söylüyor.

Asya ülkelerinin hemen hemen hepsini saydım. Ülkeleri saydıktan ve formu doldurduktan sonra “Tifo” aşısı ve “Polio” damlası yaptılar. Tifo aşısı sol omuza yapılıyor, Polio ise iki damla şeklinde ağızdan veriliyor. Sanırım çocukluğumuzda yapılan bir aşı olduğu için yetişkinlere damla şeklinde hatırlatıcı doz veriliyor. Bunun dışında gerekli olan diğer aşılar Difteri, Tetenoz, Hep A ve Hep B aşılarını ise aile hekimliklerinde ya da başka kurumlarda yaptırabileceğimi söyledier. Tetenoz aşısını askerde yaptırdığım için ihtiyaç duymadım. Aile hekiminize gidip kan verdikten sonra çıkan sonuçta sizin eskiden yaptırdığınız aşılardan hangilerine bağışıklık kazanıp kazanmadığınızı görebiliyorlar. O yüzden sadece gerekli olanı yapıyorlar.

Çocukken yapılan aşılar
Çocukken yapılan aşılar
Yoğun araştırmalarıma göre Asya ülkelerine 1 aydan fazla süreli seyahat gerçekleştirecek arkadaşların mutlaka yaptırması gereken aşılar şunlar:

*Typho (tifo)
*Hep A (Daha önce yaptırmış olmanız muhtemel, yaptırdıysanız gerek yok)
*Hep B (Daha önce yaptırmış olmanız muhtemel, yaptırdıysanız gerek yok)
*Diphteria (difteri)
*Tetonoz (Daha önce yaptırmış olmanız muhtemel, yaptırdıysanız gerek yok)

Güney Amerika ve Asya için farklı olarak Sarı Humma aşısı şart. Bu kıta ülkeleri için hangi aşılar gerektiğini mutlaka yukarda iletişim bilgilerini verdiğim sağlık merkezi ile görüşmeniz gerekmektedir.

Sıtma
Yani uluslararası adı ile Malaria için tabletler veriliyor. Ancak bu tabletlerin aşırı derecede yan etkileri olduğu söyleniyor. Bitmek bilmeyen sayko kabuslar, bitmek bilmeyen halsizlik, yorgunluk gibi.. Ayrıca söylenilene göre bu tabletler sizi sıtma kapmaktan ne koruyor ne de tedavi ediyor. Sadece sıtma kapmanız durumunda, karşılacağınız şok etkilere karşı vereceğiniz reaksiyonları azaltmanızı sağlıyor. Yani bir nevi sizi o sürece hazırlıyor diyebiliriz. Bu tabletleri kullansanız dahi sıtma kapabilirsiniz ve öyle bir durumda tedavi olmanız gerekmektedir. Daha çok Afrika ve Güney Amerika’da rastlandığı biliniyor.

Aşı sı gereken bu hastalıkların ne olduğundan ve nasıl bulaşabileceğinden kısaca belirtmek gerekirse;

Typho: Kirli sularda bu sularla sulanmış sebzelerde bulunan Eberth basilinin sebep olduğu ortalama üç hafta süren ateşli ve tehlikeli bir bağırsak hastalığı.

Hep A: Halk dilinde sarılık. A virüsünün (HAV) karaciğerde yol açtığı akut bir bulaşıcı hastalıktır. Çoğu vakada, özellikle küçüklerde çok az belirti verir ya da hiç vermez. Hastalığın bulaşması ile belirtilerin ortaya çıkması arasındaki süre iki ila altı haftadır.

Hep B: Hafif bir hastalıktan ömür boyu süren, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen farklı sonuçları olabilen bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit B Virüsü (HBV) ile meydana gelir. Hepatit B akut veya kronik olabilir. Kişi HBV ile enfekte olduktan sonra akut HBV enfeksiyonu meydana gelir.

Diphteria: Kuşpalazı olarak bilinen bu hastalık çocuklarda görülen en şiddetli ve en sık rastlanan hastalıktır.Hastalık belirtilerini boğaz kısmında göstermektedir.Mikroplar sayesinde vücuda giren bu hastalık her çocukta görülebilir,halsizlik,yüksek ateş en büyük belirtileri arasındadır. Lenf bezlerinin şişmesi sonucu vücut bitkin ve soluk bir hal alır.

Tetonoz: ‘Clostridium tetani’ isimli, C.tetani olarakta bilinen bakterinin neden olduğu tehlikeli bir hastalıktır. Derideki açık yaralar ile vücuda giren bakteri hastalığına neden olur. Tetanos her yaşta dikkatli olmayı gerektirecek, aşı koruması olmadığı takdirde ölüme neden olabilecek kadar önemli bir hastalıktır.

Benim aşılar ile ilgili söyleceklerim bu kadar. Hangi sağlık merkezini arayıp gitmeniz gerektiğini, bu merkezin nerede olduğunu ve kabataslak hangi aşıları yaptırmanız gerektiğini artık biliyorsunuz. Umarım bilgiler size faydalı olmuştur. Hiçbirimizin bu tür hastalıklarla karşılaşmaması dileğiyle..

Merhaba, ben Çağatay. Dünyayı geziyorum ve öğrendiklerimi sizlere anlatıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir