Belgrad Hakkında Tüyolar ve Şehir Rehberi

Belgrad gezi rehberi

Özellikle yurtdışına ilk defa çıkacak olan vatandaşlarımızın sıklıkla tercih ettiği güzeller güzeli bir şehirdir Belgrad. Sırbistan’ın ülkemizden vize istememesi, uygun uçak biletlerinin kolaylıkla bulunması ve hesaplı bir ülke olması nedeniyle daima tercih edilen şehirlerden bir tanesi olmuştur. Her zaman cap canlı olupta, her daim huzurlu olan nadir şehirlerden birisidir aynı zamanda. İşlek caddeleri, güzel kadınları, leziz yemekleri, tertemiz yemyeşil parkları ve güler yüzlü samimi insanlarıyla kalbimde çok güzel bir yer edindi Belgrad.

Yeşil parkların keyfini çıkaran Sırp amcaların koyu muhabbetini görünce gittim tanıştım. Bir şekilde anlaştık, fotoğrafı patlattım 🙂

Beyaz yaka olduğum dönemlerde, modern köleliğin boğazımı sıktığı başka bir günde, öğlen yemeğinde iş arkadaşımın aniden kampanya varmış, %40 indirim var demesiyle, yemeği yarım bırakıp odama koşmuştum. 5 dakika içinde Belgrad’a 5 günlük bir bilet aldım. Öncelikle bu indirimli kampanyalardan bahsetmek istedim çünkü her daim bir yerlerden Belgrad uçuşlarına kampanya bulmanız mümkün. Belgrad için kaç gün yeterlidir? Diye bir soru soracak olursanız; inanın bu soru çok kişiseldir. Ancak şehri tam anlamıyla gezmeniz için 2 gece 3 gün yeterli olacaktır. Ben gittiğim hiçbir yerde kısa kalmayı sevmediğim için her zaman maksimuma bakıyorum. Benim için önemli olan şehirdeki binaları görmek değil de daha çok o şehri ve yaşam tarzını hissetmek oluyor.. Bu yüzden siz ne kadar kalmak isterseniz o kadar kalırsınız. Ben genelde ilk iki gün şehri olabildiğince gezip daha sonra spontane takılmayı seviyorum.

Belgrad / Sırbistan

BELGRAD’TA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

Rotamı 1.gün ve 2.gün olarak hazırladım. Avrupa’da her şehirde elimde bir kağıt harita bulundururum. Genelde her hostel/otel ücretsiz bu şehir haritalarını veriyor. Sonra gideceğim yerleri rota şeklinde bu haritada işaretlerim.

1.Gün
* Knez Mihailova Caddesi

Burası şehrin kalbi ve en işlek caddesi. İster istemez sürekli kendinizi bu caddede bulacaksınız. Bu cadde üzerinde harika kafelere veya enfes restorantlara oturarak şehri ve insanları izleyebilirsiniz. Alışveriş için de ideal caddelerin başında geliyor.

Knez Mihailova Caddesi
* Republic Square (Cumhuriyet Meydanı)
Republic Square
* St. Mark’s Klisesi
St. Mark’s Church
* St. Sava Klisesi
St. Sava Church
* Skadarlija

Yazmaya değer bulduğum yerlerin altına birkaç cümle serpiştiriyorum. Skadarlija, benim Belgrad’ta en beğendiğim sokak oldu. Sağlı sollu cafeler,barlar,restorantlar ve çeşit çeşit güzel müziklerle rengarenk bir sokak. Akşam yemeği düşünecek olursanız ideal bir mekan. Özellikle akşam üstü gezmenizi tavsiye ederim.

Skadarlija
* Kalemegdan

Burası belgrad’ın belki de en turistik bölgesi. Osmanlı’dan kokular bulacağınız tarihi surlar ile çevrili mükemmel nehir manzaralı kalemegdan’da minimum 3-4 saat harcayacağınızdan eminim. Çünkü gezdikten sonra oradaki güzel kafelerin cazibesine dayanamayıp bir tanesine oturup şehri seyretmeyi isteyeceksiniz.

Kalemegdan
kalemegdan
* Ada Ciganlija

Belgrad’ın en huzurlu bölgesi. Gerçi şehrin heryeri başlı başına huzur ancak bu bölge resmen ruh hastalarını da iyileştirir nitelikte bir yer. Muhteşem Sava nehrine bakan bir ada olan bu bölgede insanlar, bisiklet sürüyor, kaykay yapıyor, bungee jumping yapıyor, koşuyor, köpeğini gezdiriyor, güzel kafelerde biralarını yudumluyor, yani size huzur verecek her türlü aktivite yapma imkanı bu adada mevcut. E tabi bizler turist olarak şöyle bir turladıktan sonra gözümüze güzel bir nehir kenarı kafe kestirip oturup bir şeyler içiyoruz. Ayrıca, bu bölgeye harika bir plaj da yapmışlar. Yani yazın gittiğiniz takdirde güneşlenip nehre girme imkanınız mevcut.

Ada Ciganlija
* Nova Grad (Yeni Şehir)
Nova Grad
* Zemun


Bu bölge belgrad’ın en güzel yerlerinden bir tanesi. Knez Mihailova taraflarından farklı bir havası var. Yapılar bile daha farklı. İyi gitmişim dediğim bir yer. Dalıp ara sokaklarında biraz kayboldum. Akşamına ise bölgeye yakın nehir kenarı restoranında muhteşem bir keyif yapmıştım. Buraya gidince akşam yemeğinizi bu Nova Grad bölgesi nehir kenarı restorantlarından bir tanesinde yemenizi tavsiye ederim.

Fotoğrafı Gardoş Kulesi’nden çektim.
* Gardos Tower (Gardoş Kulesi)

Çok cuzi bir ücret karşılığında bu kuleye çıkıp muhteşem bir şehir manzarası yakalayabilirsiniz. Sırf fotoğraf için bile çıkılır. Ardından gardoş kulesinin hemen girişinde yer alan güzel kafede nehir manzarası eşliğinde keyif yapabilirsiniz.

Gardoş Tower

Bana göre görülmesi gereken yerler bunlardır. Mutlaka görmeniz gereken başka bir yer kalmıyor. Gerisini biraz da spontane bırakıp, turistlikten çıkmanızı tavsiye ederim. Ara sokaklarda kaybolun, çarşıya pazara girin, alışveriş yapan Sırpları izleyin.. rüzgar nereye eserse o tarafa gidin.

NE YENİR? NEREDE YENİR?

Belgrad’ın olmazsa olmazı devasa büyüklükteki “steak”leridir. Gerçekten bu konuda adamlar aşmış. Heryerin “Nusret” gibi olduğunu ve manyak ucuz fiyatlarda biftekler yiyebileceğinizi düşünün. Açıkçası ben yemek konusunda buranın osu meşhurmuş busu meşhurmuş demedim, çoğunlukla steak yedim.. Steak de meşhur burada.

Off oof off..

Ancak “shopska” salatalarını ve “Cevapi” köftelerini mutlaka yemenizi tavsiye ederim. Ayrıca yerel biraları “Niksicko”yu mutlaka deneyin. Güzel yumuşak içimli hoş bir bira. Sırp mutfağının meşhur yemeklerini sıraladım:

*Cevapi (Cevapcici)

Cevapi

*Pljeskavica

*Sarma

*Karajorjeva

*Shopska (salata lezizzzzz)

shopska

*Burek (Bosna böreği kadar olmasa da gideri var)

*Musakka

Belgrad’ın en mükemmel restorantları:

*Reka Restoran
Bunu en başa yazmamın nedeni tamamen duygusal. Zemun’da nehir kenarında müthiş sakin bir yer arıyorsanız gidin efendim. Harika şarapları, leziz steakleri ve insanüstü güleryüzlü ve ilgili çalışanları ile hakikaten keyif yapabileceğiniz bir yer. Ayrıca gittiğinizde hava soğuksa içeride de yiyebilirsiniz zira müzikli çalgılı çengili hoş bir akşam yaşatıyorlar. Turistik de sayılmaz. Fiyatları da sizi güldürecek 😀

Reka Restorant’ın manzarası

*Dva Jelena
Belgrad’ın en meşhur, en turistik restoranı. Rezervasyon yaptırmadığımız için yer bulamadık. Siz de gitmek isterseniz mutlaka rezervasyon yaptırın. Geyik eti ile meşhur bu restoran, Skadarlija sokağında yer alıyor. Sırf geyik eti yemek için bile giden çok insan var.

Dva Jelena Restorant

*Little Bay
Ben bu gece biraz lüks takılıcam, azıcık şımarmak istiyorum diyorsanız sizin için ideal bir yer. İçerisi baya şık, monşer müzikleri eşliğinde çok güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Başarılı canlı müzik yapıyorlar. Ancak bütün bunlar size diğer restoranlardan biraz daha pahalıya kaçabilir benden söylemesi.

Little Bay

*Srpska Kafana
Ben bu gece bir sırp gibi yemek yiyip bir sırp gibi eğlenmek istiyorum diyorsanız eğer, Srpska Kafana’ya buyurun. Şayet yemekleri şahane, ortam muazzam. Canayakın Sırplar içeride sırp müzikleri eşliğinde hunharca eğleniyorlar. Ben gittikten bir yarım saat sonra kendimi Sırplarla halayda bulmuştum. Yalnız sırp müzikleri baya bir kafa ağrıtıyor..

Srpska Kafana

Bunların dışında Şeşir Moj ve Lorenzo&Kakalamba restorantlarının da güzel olduğu yerel halk tarafından söyleniyor, ancak ben bu mekanlara gitmediğim için sizlere öneremiyorum. Yolunuz oraya düştüyse ve diğer yerler uzak geliyor ve üşeniyorsanız, kurulursunuz bunlardan bir tanesine.

GECE HAYATI

Gelelim en can alıcı konuya. Belgrad gece hayatı Avrupa’da doğuda batıda kuzeyde güneyde dillere destandır. Uzun boylu, yapılı, sırp gençleri Belgrad gecelerini bir an olsun boş bırakmıyorlar. Sırpların kızları de erkekleri de baya uzun boylu. Genel olarak uzun ve güzel bir ırk olduğunu söyleyebilirim. Özellikle bayanlar gayet bakımlı, akşamları ise şıkır şıkırlar. Genelde at kuyruk yaptıkları saçları ve topuklu ayakkabıları ile Belgrad gecelerine akıyorlar. Nehir kenarındaki devasa gece kulüpleri özellikle yaz aylarında dolup taşıyor. Şehirin iç kısmındaki gece kulüpleri de keza aynı şekilde. Bu konuda size en iyi yerleri önerebilmek için ince eleyip sık dokudum. Ozaman hadi başlayalım. Öncelikle ısınma turları barlardan başlayalım:

BARLAR

*Jazz Basta
Bu mekanda hoş bir canlı müzik dinlemeniz mümkün. Çok şirin bir bahçesi var. Ben gittiğimde bahçe kapalı olduğu için iç kısımda takıldık. Mekan ilk girdiğinizde salaş gibi gözükse de daha sonra klas olduğunu anlıyorsunuz. Küçük şirin ve eğlenceli bir mekan ancak akşamları müzikten dolayı oturup muhabbet etmeniz pek mümkün değil.

Jazz Basta

*Three Carrots
Bu barın özellikle dizaynı çok hoşuma gitti. Cuma-Cumartesi günleri akşam geç vakitlerde daha canlı olacaktır.

Three Carrots

*Black Turtle

*Berliner Bar

*Blaznavac Bar

*Tranzit Bar

GECE KULÜPLERİ

*Tilt Club
Bunu en başa yazdım. Bunun nedeni en çok eğlendiğim mekan olması. Güvenliği edepli, garsonu edepli, içeriye eğlenmeye gelen insanlar kaliteli, mekan şık. Daha ne olsun? Sizi darlamaya gelen bir güvenlik yok, sürekli bir şey içer misiniz diyen garson yok, herkes kafasına göre çılgınlar gibi eğleniyor. Dans şovları da cabasıJ Müzikler de iyi, populer şarkılar çalıyor yani herkese hitap ediyor. Fiyatlar orta şeker. Ne ucuz diyebilirim ne de pahalı. Şehrin iç kısmında yer alan gece kulüplerinden bir tanesi Tilt club. Kesinlikle tavsiye ederim.

Tilt Club

*Club Angels
Nehir kenarında yer alan devasa bir gece kulübü. Dans şovları vs. festival tadında bir eğlence sunuyor. Özellikle bir arkadaş grubuylaysanız buraya gitmenizi tavsiye ederim. Kocaman yerde tadı birlikte çıkar. Zira tek başınıza içerde ne yapacağınızı şaşırmanız mümkün. Ayrıca bu gece kulübüne girmeniz için önceden arayıp rezervasyon yaptırmanız şart.

Club Angels

*Club Sound
Elit, şık bir dekorasyon ile Victoria Secret mankenleri gibi giyinmiş bayanlar eşliğinde klas bir gece kulübü istiyorsanız sizi Club Sound’a alalım. House music yapıyorlar, severiz.. J E tabi, nasıl bir kafede duvarda bisiklet asılı olunca çayın fiyatı 7 lira oluyorsa, Club Sound ta fiyatları birazcık tuzlulaştırmış. E sen de canım Victoria Secret mankenleri de ucuz yerlerde takılır mı hiç..?

Club Sound

Bunların dışında “Plastic”, “Wats Beograd”, “Freestyler” ve “Club Magacin” de şehrin popüler ve methedilen gece kulüpleri arasında. Onları da tercih edebilirsiniz.
Yalnız siz siz olun, Stephan Braun’dan uzak durun. Çünkü tam bir turist tuzağı mekan. İçerisinin yaş ortalaması sanırım 35. Tam bir Türk usulü garsonlar size şişe açtırmaya çalışıyor, zırt pırt bir şey içer misinize geliyor. Bu mekan çok bilindik ve turistik olduğu için biraz kazık.

BELGRAD ‘TA NEREDE KALINIR?

Öncelikle ben hostelci olduğum için otel tavsiyesi veremeyeceğim. Hemen hemen hiçbir yerde otelde kalmıyorum. O yüzden otelde kalmak isteyenler booking.com dan gayet güzel tavsiyelere ulaşabilirler.

Ben her zamanki gibi hostelde kaldım. Gitmeden önce de iyi bir araştırma yapmıştım. Belgrad’ta en yüksek puana sahip hostel olan Hedonist Hostel’de kaldım. Atmosfer olarak yani insanlarla kaynaşma imkanı ve ortamı olarak gayet başarılı bir hostel. Çok şirin bir bahçeleri var insanların sosyalleşmeleri için. Çalışanları çok nazik, güleryüzlü ve arkadaş canlısı. Ayrıca şehir merkezinde yer alıyor ve heryere yürüme mesafesinde. Fiyat olarak da uygun. Ancak konfor olarak aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Odalar çok dar. Tuvalet ve Banyo çok dar. Benim bulunduğum dönemde baya da bir gürültü vardı geceleri. İngilizler, Avustralyalılar uyumak istediğim geceler cümbüş yaptığı için uyuyamadığım olmuştu. Onun dışında bana tekrar kalır mıydın diye soracak olursanız, mmm.. kısa süreliyse evet. Hostele puanım 7/10.

Hedonist Hostel

Evet.. güzeller güzeli Belgrad’ı size az ama öz, nokta atışı mekanlarla anlatmaya çalıştım. Yazımı sonuca bağlarken size bir de önemli dipnot vereceğim. Belgrad Havaalanına indikten sonra içeride pre-paid yani ön ödemeli taksi ofisleri var. Bence mükemmel bir uygulama. Yani oraya gidip gideceğiniz yeri söylüyorsunuz, fişinizi alıyorsunuz sonra hemen dışarıda bekleyen taksi şöförüne veriyorsunuz. Bu şekilde kazıklanmanız da imkansız oluyor 🙂 Taksi’ye ne kadar ödediğimi tam olarak hatırlamıyorum ancak şehir merkezindeki hostelime çok makul bir fiyata gitmiştim. Fiyat çok uygun olduğu için otobüse bile binmemiştim. Hatta en az iki kişiyseniz taksi ücreti otobüsle aynı fiyata denk geliyor. Diğer yandan para birimleri Dinar. Anlaşılır yoldan anlatmak gerekirse 10 TL = 320 Dinar yapıyor.  Umarım bu yazı size faydalı olabilmiştir. Gittiğinizde beni hatırlayın. Öptüm.

Merhaba, ben Çağatay. Yıllardır bize doğru olduğu anlatılan herşeyi unutup, yaşamaya mecbur bırakıldığımız sistemin zincirlerini kırıp, işimden istifa edip, hayat'a dair tüm sorularıma cevaplar bulabilmek ve diğer bütün insanlara ilham olabilmek için yollara düştüm. 21 Kasım 2017'den beri dünya turundayım. Uyanış adını verdiğim içsel yolculuğum boyunca, başıma gelen olayları ve ilginç hayatları yazıyorum, fotoğraflıyorum, vidyoluyorum ve sizlerle paylaşıyorum.

1 Comment

  1. Bende 21-24 nisan 2019 tarihleri arasında gittim.İnsanları Türklere karşı çok sevecen (memurlar hariç). Dediğiniz gibi gençler ve orta yaşlılar ingilizce biliyor. Türkiye’ye göre sadece alkol anlamında uygun olup yemek,tekstil, teknoloji bunlar aynı hatta bazıları pahalı bile. Ancak ulaşım konusunda gerçekten bilet alınmazsa vay halimize mesela biz son gün almadık ve otobüsten indiriliyorduk az daha sağolsun bir kadın bize parayı bozdu. kişi başı 2000 RDS olup başka para birimi kabul etmiyor memurlar!! Ayrıca işlerini yapmalarına rağmen üslupları çok çirkin açıkcası biz bu konuda turistlere bayağı anlayışlıymışız. bus card almak için kiosklara uğrananabilir, her yerdeler ancak birçoğu size yok diyor aslında sizi anlamadıklarından dolayı bus ticket veya card demek lazım çünkü biri ticket biri card deyince veriyor:) tek günlük 250 RDS’ydi sanırım şoförden tek basımlık alırsanız 115 RSD oluyor pahalıya geliyor.Ayrıca sakın otobüste kart almadıysanızda boş kartı basmayın anında memurlara sinyal gidiyor ve otobüse bir anda binip size cezayı kesiyorlar.Öyle yürüme mesafeli değil her yer bu arada. Ayrıca en önemlisi biranızı marketlerden alırsanız baya uygun mesela Jelen (kendi biraları) markette 54 RDS, dışarda 200 RSD gibi. ayrıca marketlerden aldıktan sonra fişinizi atmayın şişeleri götürüp depozito alıyorsunuz (maxi, shop&go marketlerde) ama fişi aldığınız markete gitmeniz gerekiyor. 6 biraya 3 bira alıyorsunuz neredeyse 🙂 ulaşım konusunda da 72 havalimanından merkeze kadar geliyor ama 1 saatte bir ancak geliyor o nedenle 72 ya binecekseniz dikkatli olunmalı ve iyi hesap yapılmalı. 2 veya 2L hat aynı olup heryere gidebilirsiniz. Akşam yemeği içinde bende sizin dışınızda lorenza&kakalamba yı önereceğim bir tık pahalı ama gitmeye değer.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir